Denne nettsiden er under utvikling. For spørsmål kontakt: redaksjon@filosofisksupplement.no

Vi søker tekster til #3/2019: "Arendt"!

Cover Image for Vi søker tekster til #3/2019: "Arendt"!

Hannah Arendt (1906-1975) var en av de mest prominente og innflytelsesrike politiske teoretikere i det 20. århundre, hvis filosofiske arbeid strekker seg over mangfoldige områder som politisk filosofi, epistemologi, fenomenologi, moral- og sosialfilosofi. For det større publikum er hun kanskje mest kjent gjennom sine verker om totalitarisme, makt, vold, demokrati og autoritet. Spesielt verkene om ondskap, kjennetegnet bl.a. av skillet mellom «radikal» og «banal» ondskap, er blitt stående som noen av det forrige århundrets viktigste bidrag til politisk teori i lys av verdenskrigene og totalitære ideologier.

Arendts betraktninger om forholdet mellom individ og kollektiv som er karakteristisk for det moderne industrisamfunn, især hennes kritikk av avpersonaliserte samfunnsstrukturer som en forutsetning for totalitære regimers fremvekst, fortsetter å være en tankevekkende og relevant analyse vel inn i det 21. århundret. Til tross for at Arendts politiske tenkning er vanskelig å klassifisere, blir hun ofte plassert i en klassisk republikansk tradisjon á Aristoteles, Montesquieu og Tocqueville, hovedsakelig som følger av hennes fokus på aktiv borgerdeltakelse og kollektiv deliberasjon.

Som student av Husserl, Heidegger og Jaspers, samt nære personlige vennskap med andre filosofer som f.eks. Hans Jonas, har Arendts tenkning røtter i en tysk intellektuell tradisjon karakterisert av en interdisiplinær og sektorovergripende tilnærming til komplekse filosofiske spørsmål. Den mangefasetterte tilnærmingen har i ettertid vist seg å gjøre Arendts innsikter til like relevante studieobjekter for teoretisk og praktisk filosofi som statsvitenskap, feministisk teori, og psykologi. Det hersker ingen tvil om at Hannah Arendt er et nødvendig tillegg til litteraturlisten for den som ønsker å forstå det forrige århundrets politisk-ideologiske mylder, samt de filosofiske problemstillinger det brakte med seg.

Til neste nummer av Filosofisk supplement søker vi tekster som omhandler noen av disse spørsmålene eller andre filosofiske problemstillinger knyttet til Arendt. Fristen for innsending av tekster er mandag 1. juli 2019.

Ny frist: Søndag 21. juli!

Vil du bidra med en tekst til neste utgivelse av Filosofisk supplement? Send oss en e-post på bidrag@filosofisksupplement.no. Vi vurderer også tekster som går utenfor tema.

Alle innsendte artikkelbidrag leses anonymt i tråd med redaksjonens utprøvelse av «blind review». Det vil si at inntil teksten eventuelt blir godkjent av redaksjonen vil forfatters identitet holdes skjult for leserne og omvendt. Dersom teksten blir refusert, vil forfatterens identitet forbli hemmelig. Dette er for å kvalitetssikre lesingen og senke terskel for innsending av bidrag.

Lenke til egen side med krav for bidrag: https://filosofisksupplement.no/for-forfattere/