Utlysing: Rettferdighet
Rettferdighet har gang på gang blitt løftet fram som et uangripelig politisk prinsipp uten at man har vært enige om hva det innebærer. I Platons Staten møter vi Thrasymacos og Kefalos, som begge presenterer sine teorier om hva rettferdighet er, men til liten overbevisning hos Sokrates. Thrasymacos ser på rettferdigheten som den sterkes rett, mens Kefalos tenker det simpelthen går i å gi tilbake det en skylder. Sokrates på sin side peker mot en harmoni i sjelen og i samfunnet. For mange er nok disse svarene på spørsmålene utilstrekkelige, som også kanskje er grunnen til at debatten står sterkt selv i vår tid. I 1971 ga John Rawls ut boken A Theory of Justice som på nytt ga liv til temaet, og som farger debatten tydelig i dag. For Rawls er rettferdighet noe vi kan finne sammen, gjennom å sette oss selv bak et uvitenhetens slør, en pre-natal tilstand der vi ikke vet noe om vårt liv, for så å skissere prinsipper som vi ville ha akseptert uansett hvor i verden – eller på rangstigen – vi måtte ha endt opp.
Hvordan ser rettferdighet ut i praksis? Er rettferdighet et konsept vi overhodet bør forholde oss til? Hva er en rettferdig fordeling av ressurser? Er det rettferdige det gode, og det gode rettferdig? Hvordan kan vi forstå rettferdighet i lys av X? Og kan alle forstå rettferdighet fra sin gitte epistemiske posisjon?
Til neste nummer av Filosofisk supplement søker vi tekster knyttet til temaet “Rettferdighet”. Relevante temaer er politisk filosofi, etikk, anvendt etikk, antikkens filosofi, feministisk filosofi, epistemologi, miljøfilosofi og sosialfilosofi. Vil du bidra med en tekst eller illustrasjon til neste utgivelse av Filosofisk supplement? Send en e-post med idéutkast, skisse eller ferdige tekst til bidrag@filosofisksupplement.no. Vi oppfordrer særlig studenter til å sende inn sine bidrag. Vi tar også inn bidrag fra andre fagdisipliner, så lenge teksten beskjeftiger seg med et filosofisk tema, én eller flere spesifikke filosofer, eller på andre måter kan sies å ha en filosofisk brodd. Til vår spalte «I praksis» hadde det vært særlig spennende å få tekstbidrag fra forskere i andre fagdisipliner som på en eller annen måte bruker filosofi i deres arbeid (etiske spørsmål, tolkning av observasjoner eller data, klinisk arbeid, osv.). Alle innsendte bidrag leses anonymt i tråd med «blind review». Det vil si at inntil teksten eventuelt blir godkjent av redaksjonen vil forfatters identitet holdes skjult for leserne og omvendt. Dersom teksten blir refusert, vil forfatterens identitet forbli hemmelig. Dette er for å kvalitetssikre lesingen og senke terskelen for innsending.
Innsendingsfrist: 15. januar
I tillegg ønsker vi at det følgende legges ved utkast:
- Ingress på cirka 100 ord i begynnelsen av teksten
- Forfatterinformasjon (eksempel: «Ernst Spinoza (f. 1992) er masterstudent i filosofi ved UiB.»)
- Adresse (slik at vi vet hvor ditt eksemplar skal sendes dersom teksten din blir godkjent)
- Sendes til: bidrag@filosofisksupplement.no