Denne nettsiden er under utvikling. For spørsmål kontakt: redaksjon@filosofisksupplement.no

Aisthesis - Film og filosofi: "Edvard Munch"

Cover Image for Aisthesis - Film og filosofi: "Edvard Munch"

Torsdag 16. mai inviterer vi igjen til Aisthesis - film og filosofiCinemateket i Oslo. Gustav Jørgen Pedersen, seniorrådgiver i forskning og utviklingsavdelingen til Kulturtanken, kommer for å holde et foredrag om Peter Watkins’ kritikerroste film om Edvard Munch. I sitt foredrag vil Pedersen gi en innledning til de filosofiske dimensjonene ved Munchs kunstnerskap og diskutere Watkins kunstneriske tolkning av disse.

Edvard Munch (1974), med dets eksperimentelle formspråk og utstrakte bruk av amatørskuespillere, var i sin tid ikke videre godt likt av dets norske produsenter på Marienlyst. Ifølge Watkins hindret faktisk NRK-filmen i å bli vist som del av hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Cannes i 1976, hvor filmen likevel fikk sin kinopremiere. Watkins ble med andre ord, som Munch tidligere i århundret, møtt med skepsis og kritikk fra et konservativt norsk borgerskap. Ingmar Bergman omtalte, på den annen side, Watkins som et geni og anså filmen for å være et mesterverk.

Vi håper mange av dere velger å ta turen dagen før nasjonaldagen for et dypdykk i både filmens og maleriets billedlige tenkning og filosofi!

Tid: 16. mai 2019, kl. 18-22 Sted: Cinemateket Film: Edvard Munch

Foredragsholder: Gustav Jørgen Pedersen, seniorrådgiver i Kulturtanken.

__________________________________ Edvard Munch (1974), 164min, kinoversjonen fra relanseringen i 2007

Peter Watkins’ film om Edvard Munch fra 1974 tar for seg kunstnerens liv og virke fra kunstnerskapets begynnelse i 1880-årene til innleggelsen på Dr. Jacobsens nerveklinikk i 1908. Med sitt anakronistiske semi-dokumentariske tilsnitt portretterer filmen Munchs tilblivelse som kunstner blant sykdom, død og ulykkelig kjærlighet, gjennom replikker hentet fra Munchs dagbøker, iscenesatte intervjuer med familien og Munchs samtidige, fremført av amatørskuespillere på klingende 70-talls norsk. Både i form og innhold tar filmen for seg sentrale spørsmål om hvordan vi skal forstå Munchs kunstnerskap – et kunstnerskap som inngår i en maler-filosofisk debatt om hva virkeligheten grunnleggende sett er og hvordan denne skal fremstilles kunstnerisk.

Gustav Jørgen Pedersen er seniorrådgiver i forskning og utviklingsavdelingen til Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge. Våren 2017 forsvarte han en doktorgrad i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo med avhandlingen "On the Pictorial Thinking of Death – A Study in Martin Heidegger’s Unthought Art History of Being Regarding Edvard Munch’s The Sick Child and Metabolism." Han er også kjent som gitarist i det norske postrockbandet Spurv. ______________________________________________ 50 kr med medlemskap. 80 kr uten medlemskap. Studenter får billett til medlemspris.

Aisthesis er et konsept med fokus på møtet mellom film og filosofi. Følg Aisthesis - film og filosofi på Facebook for å holde deg oppdatert på fremtidige arrangement!