Aisthesis – Film og filosofi: “The Island”

Torsdag 4. februar inviterer vi til Aisthesis – film og filosofi på Cinemateket. Torstein Tollefsen kommer for å snakke om den russiske filmen “The Island” (2006) av Pavel Lungin som vil bli vist på 35mm med engelsk teksting. Filmen ble omfavnet som en publikumsfavoritt i Russland og vist som avslutningsfilm ved den 63. internasjonale filmfestivalen i Venezia.

Denne visningen er så vidt vi vet filmens første i Norge, så dette er en meget sjelden anledning til å se en usedvanlig Russisk film som både er tematisk dyp og visuelt slående.

Kort om film og foredrag:
The Island forteller historien om munken fader Anatoly som lever med angeren over en forbrytelse han har gjort i sin ungdom. Hovedfokus for hans liv er derfor spørsmålet: Hvordan finne forsoning med Gud? I denne sammenheg er Anatolys liv og virke ved et kloster langt mot nord, nærmere bestemt i et ødslig øylandskap ved Hvitehavet, sentrert omkring et simpelt arbeid: Han kjører kull. Med figuren fader Anatoly klarer filmskaperen, Pavel Lungin, med denne filmen å levendegjøre østkirkelige tradisjoner som strekker seg nesten to tusen år tilbake i monastisismens historie.

I sitt foredrag vil Tollefsen drøfte hesykasmen, og hvilken rolle den spiller i The Island. Hesykasmen er en bevegelse i østkirkelig spiritualitet hvor målet er å oppnå hesychia, indre stillhet. Bevegelsen ble kjent i Russland gjennom verket Filokalia, som er en samling av tekster fra tidligkristne mystikeres skrifter. Filokalia-tradisjonen ble svært viktig for russisk spiritualitet og kultur fra 1800-tallet av og fikk betydning for diktere som Dostojevskij (spesielt i form av romanene Brødrene Karamazov og Idioten). Denne østkirkelige spiritualiteten har gitt rom for forskjellige fromhetstyper som blant annet den hellige narren og den “eldste” som etter mangfoldige år i bønn og avsondring veileder mennesker som søker hjelp. Fader Anatoly forener noe av begge disse typene i seg selv.

Tid: 4. februar 2016, kl. 18-20
Sted: Cinemateket

Film: The Island

Foredragsholder: Torstein T. Tollefsen, professor i filosofi ved IFIKK, UiO

Torstein Tollefsen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet blant annet Activity and Participation in Late Antique and Early Christian Thought og The Christocentric Cosmology of St Maximus the Confessor.

50 kr med medlemskap. 80 kr uten medlemskap. Studenter får billett til medlemspris.

Arrangementet er et samarbeid mellom Filosofisk supplement og Cinemateket i Oslo.